Транслатор

Најновији наслови

Home Архива догађаја 2011 Продајна изложба Марте Јагодић
Продајна изложба Марте Јагодић PDF Штампа Email

1. - 10.07.2011. године

Марта Јагодић има радознало дечје око. Око које зна да уочи детаљ у својој околини који пропуштен кроз сочиво апарата добија сасвим другу димензију и потпуно ново значење. Кадрови којима Марта лови композицију су недоречени. Та техничка несигурност не би требала да зачуди никога ко зна да је Марта самоуки уметник који нема фотоапарат.

Фотографише дигиталном камером свог мобилног телефона. И поред тога импресионира снага њеног талента који надвладава техничку оскудицу. Њени мотиви су различити од серија фотографија којима разрађује ситне детаље мртве природе до пејзажа које покушава да постави у оригиналан кадар снажне композиције. Понекад, као да је незадовољна светом који је окружује, направи интервенције у конвенционалним програмима са апликацијама скинутим са интернета. Портрете не ради. Нема услова ни могућности. Оних неколико које је урадила остају као забележене скице фигуре у простору које ће једном када се стекну услови прерасти у прворазредни естетски доживљај.

 

И још једном вредно је поновити: Марта је четрнаестогодишња девојчица са интуитивним осећајем да из детаља извуче снажан естетски доживљај. Стигла је на свет после три брата, 10. септембра 1997. године. Ни наша хировита свакодневница, ни породичне трауме, ни техничке препреке нису угасили батру њеног талента. За многе изненада он се материјализује у овом тренутку, овом изложбом. Али, да није данашњег дана, да није ове изложбе, снага њеног талента би ослободила лепоту на неки други начин у неком другом времену.

Лепота се не да сакрити. Зато је Библиотека израдила четрдесетак Мартиних фотографија и организовала продајну изложбу. Продајом фотографија сакупили смо средства за куповину мало бољег дигиталног фотоапарата.

maxmaxmaxmaxmaxmaxmax

Последње ажурирано понедељак, 19 септембар 2011 06:30
 

Најчитаније књиге

najcitanije.jpg

Анкета

Колико често долазиш у библиотеку?
 

Ко је на вези

Имамо 9 гостију на мрежиБиблиотека "Диша Атић" --- Сва права задржана. Designed by: Дуња Новаковић KIKEL.