Транслатор

Најновији наслови

Home Библиотека у медијима Новинска архива
ПДФ Штампа Ел. пошта

СПОЈ СЕЛА И УМЕТНОСТИ

Политика, 16.8.2008., страна: А15

 

У Јаловику почиње једна од најстаријих и најпознатијих ликовних колонија

Шабац - У посавотамнавском селу Јаловик данас ће почети 31. сазив Јаловичке ликовне колоније, једне од најстаријих и најпознатијих манифестација ове врсте у Србији, чијем је успону и угледу допринела читава плејада домаћих и страних уметника. Кроз ову колонију до сада је прошло 190 сликара и 17 вајара, који су урадили 300 слика и 55 вајарских дела великог и галеријског формата, а овога лета (до 26. августа) овде ће стварати петоро уметника из Србије и по један из Чешке и Француске. Јаловичку ликовну колонију основали су 1978. године самоуки сликар Зоран Симић и песник Милован Шујић Шуле, који је своју збирку "Лептир на откосу" посветио управо сликарима и пријатељима колоније, а први селектор био је новинар београдског недељника НИН Стеван Станић. После 1985. године бригу о уметницима и уметничком програму преузео је вајар Коста Богдановић, а од 2002. године ову дужност обавља академски сликар Бранислав Николић.

Поред бардова српске лепе уметности - Петра Омчикуса, Косе Бошкан, Десе Станић, Косте Богдановића, Неше Париповића, Бојана Бема..., овде су стварали и сликари из Јапана, САД, Уругваја, Египта, Русије, Шведске, Француске, Италије, Шпаније, Немачке, Холандије и Португалије. Ове године селектор Николић позвао је седморо уметника млађе генерације - Миодрага Варгића, Данијелу Анђелковић, Николу Марковића и Бориса Шрибара из Београда, Марка Црнобрњу из Земуна, Нађу Ликтиг из Чешке и Жили Десо из Француске.

Јаловичка ликовна колонија има и сопствену галерију, а путем изложби организованих у земљи и иностранству њен фундус било је у прилици да види мноштво поклоника уметности у Шапцу, Београду, Земуну, Обреновцу, Панчеву, Сремској Митровици, Кикинди, Ћуприји, Јагодини, Ваљеву и Салцбургу.Такође, захваљујући обичају да сваки сликар свом домаћину, код кога има бесплатан смештај и храну, поклони бар један уметнички рад, и читаво село претворено је у јединствен изложбени простор.

Током трајања овогодишње ликовне колоније биће одржана и креативна радионица у којој ће се талентована деца кроз дружење и стварање са сликарима упознати са новим техникама и материјалима који нису заступљени у школском програму. По завршетку сазива, у Јаловику ће бити организована изложба радова насталих у специфичној симбиози села и уметности.

Аутор: М. Мијушковић

 

Последње ажурирано четвртак, 28 јул 2011 23:16
 

Најчитаније књиге

najcitanije.jpg

Анкета

Колико често долазиш у библиотеку?
 

Ко је на вези

Имамо 8 гостију на мрежиБиблиотека "Диша Атић" --- Сва права задржана. Designed by: Дуња Новаковић KIKEL.